2016-07-01 16:09:34• hírek • Kocsis Zoltán

Kuriózum, igazi premier az Európa Liga nyitányán

Az Európa-bajnokság árnyékában útjára indult az európai kupák selejtezőinek küzdelme is - egy igazi premierrel. De mi köze Indiának Norvégiához?

A walesi Gap Connah's Qray FC és a norvég Stabaek összecsapása egy volt az Európa Liga selejtezőinek 48 összecsapása közül. Ám egy igazi premierrel szolgált - mondhatni, történelmi pillanattal: a vendégek kapuját Gurpeet Singh Sandhu védte. Ezzel a 24 éves fiatalember lett az első indiai játékos, aki pályára lépett az európai kupákban! Más kérdés, hogy megsérült 30. perc után le kellett cserélni...

Gurpeet Singh Sandhu 2014-ben került a norvég élvonalbeli csapathoz az indiai East Bengal együttesétől - ezzel 1936 után ő lett az első indiai játékos, aki európai élvonalbeli csapattal köthetett szerződést. Pályára alig egy évvel később egy Norvég Kupa-meccsen léphetett - első indiaiként egy európai élvonalbeli csapatban!

Újabb egy év után, március 29-én a Start elleni 5-0 győzelem alkalmával bemutatkozhatott végre a norvég bajnokságban is. Pályafutása a jelek szerint lendületett vett, az Európa Liga-bemutatkozásra már csak újabb két hónapot kellett várnia...

Eddig amúgy négy indiai játékos szerepelt Európában. Mohammed Salim még 1936-ban szerződött a Celtic csapatához, ám néhány barátságos meccs után elhagyta Glasgow-t és hazaköltözött. Utána hat évtizedet kellett arra várni, hogy indiai játékos lehetőséget kapjon az öreg kontinensen. Minden idők egyik legjobb indiai labdarúgójának számító Baichung Bhutia 1999 és 2002 között 37 meccsen lépett pályára és 3 gólt szerzett az angol harmadik osztályban, a Bury FC csapatában.

Újabb tíz évvel később Sunil Chhetri igazi sztárcsapathoz, a portugál Sporting Lisszabonhoz került, ám fél év és három meccs jutott neki a zöld-fehérek második csapatában a második osztályban. A miheztartás végett a még mindig aktív csatár a válogatottban 90 meccsnél és 50 gólnál tart. A szintén aktív Subrata Pal 2014-ben a dán FC Vestsjællandnál próbálkozott, de csak a cserecsapatig jutott. A válogatottban ő küzd meg a kezdőbe kerülésért Gurpeet Singh Sandhuval.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: